Det skal du vide om en bilforsikring

Det første der møder nye bilejere i Danmark efter registreringsafgiften og prisen er betalt, er spørgsmålet om forsikring. Faktisk er det i Danmark (og i EU) lovpligtigt at have en ansvarsforsikring med sin bil. Det betyder at skulle du forvolde skader på andre, så er man sikker på at disse vil blive dækket. Eftersom skader i forbindelse med biluheld ofte har store økonomiske konsekvenser, så er det naturligvis også det mest logiske valg.

Dernæst kommer man til valget om kaskoforsikringen, som i princippet er det man ofte forbinder med en normal bilforsikring. I kaskoforsikringen vil der typisk være en ansvarsforsikring, men denne bilforsikring vil derudover også dække de andre ting, som der vil ske med bilen. Det samme er gældende, hvis den skulle blive stjålet.

Det dækker bilforsikringen:

  • Ansvar (Skade på andre eller andres ting – dette er lovpligtigt i Europa)
  • Biltyveri, hærværk etc. (Hvis andre skulle finde på at gøre skade eller stjæle bilen)
  • Skader på bilen (Skulle du selv komme til at forvolde skader dækker forsikringen også – med selvrisiko)
  • Ikke selvforskyldte skader (slid og tid tager hårdere på nogle bilen end andre, men dette dækkes også)

Selvrisikoen er selvfølgelig til stede på alle disse elementer medmindre der er andre aftaler med forsikringsselvskaber. Desuden kan præstationer som ”Elitebilist” betyde en meget mindre selvrisiko. Det samme gælder, hvis man lader virksomhederne installere en ”Black Box” der måler farten ved uheldet, og dermed afgør om forsikringen dækker.

Hvorfor købe en bilforsikring?

Det er såre simpelt. Du deler nemlig risikoen med mange andre. Det grundlæggende princip i forsikringer og bilforsikring ikke mindst er lige præcis at skulle du være uheldig, jamen så er der mange andre end dig, der har betalt til puljen, som du så får noget ud af. Omvendt kan du selvfølgelig også så i situationen, hvor du igennem mange år betaler ind til forsikringen uden at få noget ud af det. Det vigtigste element her er dog, at man i sidste ende har en langt lavere risiko, og eftersom biler kan være meget dyre, så er det næsten altid en fordel i sidste ende. Dog skal man overveje forsikringen, hvis bilen er under 20.000 kroner værd. I disse få tilfælde kan det være det værd. Man skal naturligvis stadig have en ansvarsforsikring, da dette er lovpligtigt, men kan man overveje den resterende bilforsikring (kaskoforsikring), hvor selvrisiko og så videre, kan løbe op i et beløb den næsten svare til bilens pris.

Selvrisikoen er også ofte et tema, når man ser på prisen og grundene til at købe en bilforsikring, men står du med en totalsmadret bil, eller en stjålet bil, kan det jo sagtens være over 200.000 kroner, som du lige har mistet. Derfor skal du som udgangspunkt altid købe en bilforsikring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.